tisdag 4 mars 2014

Nya "vänner" i TV-soffan

Swiper kanske bara vill vara med och leka?
Idag blev en intensiv dag. Mycket på jobbet för mig, hämtning på föris, sent, sista barnet ut. Hem med en tröttis och serverade en middag som ratades. Till slut blev det fil och flingor. Framför TVn. Suck. En väljer sina strider när man sovit dåligt och är dränerad på energi. Barnprogram är helt klart en skänk från ovan till vintertrötta föräldrar och småbarn om vardagskvällarna.

Vi har mest tittat på Disney Junior här hemma. Ingen reklam och rätt lättsamma barnprogram fint tecknade i fina färger. Med lugnt tempo, och normal ljudnivå. Favoriterna är Mouk som cyklar runt i världen och Doktor MacStuffin som lagar trasiga leksaker. På iPaden har vi sett massa Bamse och Sean the Sheep. På iPhonen kikas det på Pingu när det vaknas på tok för tidigt om helgen. Vi har sett en och annan långfilm (Tingelingfilmerna är en hit) och lite Astrid Lindgren. Dessa barnprogram har jag med tyckt var mysiga att se. Och gärna suttit med Ebba tätt intill och kikat på. Känns som alla är rätt bra program med lite lagom mix av nöje, moral och lärande.

Efter sista sjukstugan här hemma så är det Dora som gäller. Pratas mycket om Doja å Boot. Kan vara bland det första hon säger på morgonen. Och när det väl står på är hon mer eller mindre okontaktbar. Jag är inte riktigt lika förtjust i detta program, gillar inte riktigt grafiken och färgerna. Har förvisso bara sett 3-4 avsnitt så jag ska väl inte dömma än. Ebba älskar det ju och tycker det är kul med ett interaktivt program där hon får vara med och säga ord, räkna, svara på frågor och sådant. Men jag undrar lite vad är det här med "Swiper inte stjäla". En stackars "tjuvräv" som Dora och Boots gastar på så fort han syns i rutan. Samt uppmanar barnet i soffan att göra det samma. Varför stjäl han? Han kanske bara vill vara med Dora och Boots och leka? Och varför gapar de på honom i varje avsnitt? Är ju inte precis verklighetsförankrat att man knallar runt och gapar åt folk att inte sno grejer dag ut och dag in. 

På tal om barnTV. Jag filurar på om det inte snart är dags för biopremiär för lillan? Tror hon skulle älska det, men är rädd att hon som är lite lättskrämd (likt sina föräldrar) ska råka få se nått som hon upplever som läskigt. Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...