måndag 31 mars 2014

En stor liten tjej

Minnesanteckning Ebba 2 år och 3 månader

Jag är stor nu - ekar det i huset flera gånger varje dag. För det är hon nu. En liten tjej, en liten flicka. Som vet vad hon vill. Som vill vara stor, samtidigt som hon fortfarande vill ha napp, blöja och välling i nappflaska. Som gärna vill göra saker själv med just motiveringen - jag får det, jag är stor nu. 

Varje morgon sätter hon på sig sina skor själv, tar på jackan mer eller mindre själv, drar på sig mössan och nån gång till och med vantarna. När kläderna ska av fixar hon hela skivan själv. Hon är fascinerad av knappar och vill gärna ha kofta eller tröja på sig med knappar som hon vill öppna och stänga. Hjälpa mig säger hon när hon vill ha hjälp att stänga igen knapparna. 

Håret har blivit riktigt långt nu och har söta små lockar längst ut. Hon vill allt oftare ha hårspänne i luggen, men tofsen rycker hon allt som oftast rätt så snabbt ur. På morgonen är det så där gulligt trollruffsigt i nacken. Tänker att till sommaren klipper vi en page på henne, mer praktiskt så. Även om såväl hårborstning som hårtvätt går rätt så smidigt.

Blått är favoritfärgen, hon vill gärna ha sin blåa napp, sina blåa jacka och sista gångerna vi varit och handlat har hon kommit med blå t-shirt resp tajts i handen och gett till mig och sagt"köpa denna". Hon har fattat att man kan köpa grejer och tycker det är roligt att gå och handla både i klädaffärer och på ICA. Extra kul är det om hon får köra en egen liten kundvagn på ICA.

Någon gång efter jul gjorde jag misstaget att köpa lite godis i en påse till henne när vi var på ICA. Hon hade fryst fast och stod och tittade på lördagsgodisköpande äldre barn. Dumt nog så tänkte jag att om hon själv inte ber om det men är så intresserad kan jag väl vara snäll och köpa 5-6 bitar till henne. Skulle jag inte gjort. Nu vill hon köpa godis så fort vi är i en affär. 

Hon har snappat upp hur man ska fråga om man verkligen vill göra något för nu kan hon lägga huvudet på sned och säga, "snälla snälla mamma får jag .... , snälla mamma".

Favoriten på TV just nu är Dora Utforskaren. Men rätt tätt följd av Shaun the Sheep. Man kan säga så här, får hon välja är det Dora, får vi välja blir det Shaun. På iPaden spelar hon helst Radioapan eller lägger pussel. Hon är fortfarande väldigt förtjust i att måla med kritor, tuschpennor eller vattenfärger och vill ibland sätta igång med det direkt om morgonen. Än är det hon målar rätt abstrakt men hon målar småsmå cirklar av hårda streck och säger vad det är. 

Hon pratar en hel massa nu. Långa meningar och förklaringar. Ibland har hon så mycket att säga att orden inte räcker till och hon nästan hakar fast i meningarna för att ta sats att fortsätta berätta. Hon har bra minne och återberättar gärna vad vi gjort och kan lägga ihop saker och ting. 

Att gömma sig är jättekul och hon vill gärna att den förälder som är hemma med henne gömmer sig ihop med henne så att den som kommer hem ska leta. Hon sitter då och lägger fingret över munnen, hyschar samtidigt som hon fnissar. 

Matfavoriterna är fortfarande pasta, korv, köttbullar, varm macka(rostat bröd), salt/inlaggd gurka, majs, ägg och "kalleskar". Fisk med ris är en ny favorit. Hon dricker helst loppila(vischyvatten) eller välling. 

Hon somnar oftast strax före åtta, nattningarna går oftast relativt smidigt på kanske 15-20 minuter. Varje natt vaknar hon någon gång mellan 23-03 varpå hon ofta ropar på oss och sedan kommer gåendes in till oss ihop med sin Pinga och Räv för att "sova mamma pappas stora säng". 

Att vara med Ebba är så himla kul, hon har humor och skrattar åt sig själv, fnissar och busar. Är nästan alltid glad och lugn även om hon har mycket egen vilja. En skön stor liten tjej som sprider så mycket glädje. Har sagt det förut men att få vara hennes mamma är det bästa som finns. 

1 kommentar:

Ingrid Elisson sa...

Ett tag sedan jag läste din blogg.
När det var dags igen möttes jag av denna underbara berättelse om Ebba och livet med henne.
Tack Frida för allt det fina och intressanta du skriver.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...