onsdag 19 februari 2014

Att bli arg

Bild ur Vem är arg? - Stina Wirsén.

I morse fick jag åter igen bita mig i tungan för att inte skratta högt. Händer så mycket kul med en babblande 2-åring i huset. Ebba blev lite arg på tofsarna jag satt upp i hennes hår, de var i vägen när hon skulle sätta på sig sin mössa. Hon slet ur ena tofsen, slängde den på golvet, ångrade sig och ville ha tofsen på plats ändå. Sen ställde hon sig med ryggen mot mig, blängde in i väggen och sen vred hon på huvudet över axeln och titta på mig, trutade med underläppen och sa. "Jag är arg". Alltså så underbart. Hon har hittat till en ny känsla. Att man kan bli arg. Och fattat att när man är arg så ser man också arg ut.

Att ha barn (eller umgås med barn för den delen) är lite som att lära sig på nytt/bli påmind mänskligheten och våra sociala spel. Saker som man egentligen vetat men som blir så tydligt. Jag är arg nu. Så du vet. Arg. Men sen vill jag kramas och vara glad. Alla behöver ju det, få vråla ut, gapa loss, vara arg och säga vad de tycker för att sen komma överens, skratta och ramla tillbaka in i det varma mjuka trygga.

Och så tänker jag att i takt med att man blir äldre och vuxen så trycker man ofta undan sin ilska. Tänk vad mycket lättare det vore om man sa det rakt ut till nån. "Jag blev arg nu." Istället så ler man tappert och sväljer undan vad nån sagt eller gjort, rycker på axlarna och går vidare, fast med ett litet hugg i magen av att allt inte kändes rätt. Jag menar såklart inte att man som vuxen kan leva ut alla sina känslor jämt. Att tona ner toppar av ilska är en viktig del av det sociala samspelet. Men det vore ju rätt befriande om alla inte var så begränsade och tillknäppta hela tiden. Levde lite närmare sina känslor. Fast så klart ganska jobbigt om folk levde ut alla sina känslor med.

Jag tänker att jag vill lära mitt barn att det är fint att kunna bli arg. Att man inte ska acceptera allt. Men att det är fint att kunna bli glad fort igen. Hur jag ska göra det exakt vet jag inte riktigt än. Men som tur är har jag ju flera år på mig. För jag lär mig något nytt om att vara mamma nästan varje dag.

1 kommentar:

Ingrid Elisson sa...

Så kloka tankar du kommer med, man behöver visa sina känslor både glada, ledsna och arga. Gör man inte det utan trycker tillbaka ilskan eller lessenheten samlar man dom på hög och till slut orkar man inte längre det blir till slut en tung börda att bära, man kan till och med bli sjuk av det. Glädjen är ju alltid lätt att bära. Du är klok som vill lära Ebba detta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...