lördag 23 november 2013

att boosta sitt barn

Jag har inga direkta linjer för vårt uppfostrande av Ebba. Men jag vill gärna göda henne med en stark känsla för vad hon vill, kan och förmår att göra. Boosta hennes självförtroende och självkänsla. Uppmuntra henne att fixa saker själv, att tro på sig själv och att när det inte går själv så finns jag alltid här och kan hjälpa henne om hon vill. Och jag försöker fråga henne vad hon vill att vi ska göra även om hon kanske inte alltid kommer med andra svar än att svara ja eller nej till mina förslag.

Redan nu är det mycket 'kan själv' på lilla bestämda damen. Inte alltid man får hjälpa till att klä av och på längre hon vill själv. Och när vi gör saker ihop som att laga middag, bakar, dukar eller vad det nu kan vara så är det enligt hennes egna ord 'mamma hälpa Ebba'. Det vill säga hon som gör sakerna och jag som hjälper henne. Härlig självkänsla på det! Och redan nu invoverar jag henne i enklare hushållssysslor för små barn kan ju så himla mycket mer än vad man tror. Man får övervaka dem lite extra bara och ge en hjälpande hand på slutet. Och oj vad kul det är att se vad hon växer av att få vara delaktig. Det man ska göra tar såklart lite längre tid, skapar ofta mer stök och kladd och påskyndar lite fler gråa hår i denna mammans högra tinning. Men jag tror att på sikt så skapar detta en smidigare vardag. Och en tjej som tror på sig själv och sin förmåga.

UnderbaraClara skriver klokt om ett ämne som berör detta i sin blogg. Kan erkänna jag inte följer hennes blogg lika tätt som tidigare, vet inte riktigt varför, jag tyckte nog om den mer förr. Hur som - ibland glimrar hon till.

Men tänker kanske ni nu, ni är väl ändå två föräldrar som uppfostrar henne? Mycket jag i denna texten... Japp, men vi talar kanske inte så mycket om hur vi ska göra, vi bara gört, och om man tycker den andre gör nått "konstigt" säger man det. Vi två har ändå valt att leva tillsammans, och vi har ett rätt likt tankesätt i hur man är mot andra och hur man beteer sig. Så jag litar fullkomligt på pappans kompetens i detta utan att för den saks skull vilja synka ihop oss om vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Tror det är viktigt att barn ser och lär att man kan göra samma sak på många olika sätt och att det blir bra ändå. Hur resonerar ni andra där hemma om barnuppfostran?

Och som ett steg framåt plockar vi bort spjälsängen så i natt sov Ebba första natten i sin nya 'stor säng'. Spännande och det gick rätt så bra. Dessutom nerbäddad i gamla veck-och-böljapåslakan från min mormor, som fortfarande doftar som mormor trots flera år i min ägo. Nått visst med dofter och minnen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...