onsdag 11 april 2012

Minnesanteckning Ebba 4 månader

Imorgon blir Ebba fyra månader. Säger som alla andra nyblivna föräldrar, det går så fort, för fort, vart är pausknappen? Men det är så roligt. Speciellt nu som det händer så mycket med henne.
Detta inlägg kanske inte är så roligt för andra att läsa, men jag skriver det ändå. För det är lite av en minnesanteckning för mig och oss så vi kan blicka tillbaka och komma ihåg hur det var så:

Ebba 4 månader:
Vet inte exakt vad hon väger och hur lång hon är. Men på senaste BVC-kontrollen vägde hon 6340g och var 64 cm lång. Om hon följer sin utvecklingskruva skulle jag tippa på att hon nog är go klimp på ca 7 kg och 67-68 cm.

Ebba äter bra, jag har mycket mjölk och amningen går kanon. Ebba tar fortfarande inte nappflaskan även om vi de senaste två veckorna faktiskt inte försökt en endaste gång. Senaste försöket resulterade bara i att hon 1. var skitledsen och skitarg och skrek jättemycket. 2. började med att skrika jättemycket och bli högröd så fort hon blev hungrig efter det. Det sista beteendet har nu försvunnit så nu är hon som vanligt när hon är hungrig, dvs visar det på ett mycket stillsamt vis men när man väl lägger henne i knät och börjar knäppa upp händerna kan hon ligga och vifta med både armar och ben och vrida huvudet mot bröstet och kippa med munnen i väntan på att maten ska serveras. När hon äter har hon börjat lägga sin ena hand, ibland båda, på bröstet som för att krama/klappa det samtidigt som hon äter. Ibland kommer det så mycket mjölk när hon äter så det rinner utefter kinderna på henne och hon nästan tappar andan, då får jag sätta henne upp i knät och ta en paus. Och hon tittar sig yrvaket omkring och så brukar det komma en rap. Ibland när hon ammar så kan hon börja spänna sig som en båge, kasta sig runt och åla och vrida sig och grymta och stånka. Det brukar va ett tecken på att det är dags att bajsa, och än tycks hon tycka det är helt okej att sk*ta och äta samtidigt.

Ebba sover fortfarande väldigt bra. När folk himlar med ögonen och suckar förstående och tittar på en med medlidsam blick och frågar - "hur går det med nattsömnen då?" kan jag provcerande nog svara att "jag sover bättre nu än jag gjort sen innan jag blev gravid. För Ebba sover hela nätter sen hon var ca 8 veckor. Numera somnar hon ofta mellan 21-22 och sen sover hon hela natten och vaknar piggt och ligger och jollrar och viftar i spjälsängen vid 6:30-tiden. Oftast ammar jag henne då, byter blöja om det behövs, sen lägger jag ner henne i spjälsängen igen. Hon är oftast fortfarande pigg då, så jag sticker till henne nån leksak som hon kan ligga och vifta och snutta på och huxflux somnar hon om. Och sen vaknar hon ca 8:30-9 igen. Även nu är hon glad och ligger och sprattlar, sparkar och jollrar och piper i sin säng. Och när man kikar ner i spjälsängen möts man av jordens underbaraste leende. Så här dags brukar vi byta blöja (oftast bajs) och klä oss för dagen, hon är inte vrålhungrig nu utan ofta kan det gå ytterligare nån timme innan hon får sin andra frukost kring 9:30-10-tiden.

Det är väldigt lätt att ta med sig Ebba hit och dit. Hon hänger liksom bara med. Såklart får man passa på att köra bil, åka och handla etc när hon är nyäten och nybytt och så, men hon fogar liksom in sig. Och visst kanske sover hon lite mindre de dagarna, men vissa dagar när vi är hemma hela dagen sover hon inte mycket alls. Och andra dagar när vi är hemma vill hon sova ofta och mycket. På dagen har hon inga tydliga rutiner egentligen, mer än att hon brukar vilja amma rätt tätt frammot kvällen en gång runt 18 och sen nån dryg timme senare är det dags igen. För att slutligen vid 21-hugget ta sista kvällsmålet, ofta så somnar hon då i min famn och jag lägger över henne i hennes säng. Vi har precis börjat med att lägga Ebba i hennes säng när hon är vaken för att lära henne att somna själv i sin egen säng. Och det har gått riktigt bra nu när vi testat. Jag har suttit kvar i vår säng brevid hennes och läst en bok medan hon legat och jollrat, pipt och viftat med armarna för att varva ner och ligga och snutta på sin snutte och huxflux har hon somnat.

Ebba kan nu leka ordenligt med sina leksaker. Hon sträcker sig efter leksakerna i babygymet och babysittern och ibland hörs frustrerade illvrål när hon når leksakerna som sitter fast med sina händer men inte kan dra dem till sin mun. För det är just munnen som är målet för alla leksaker. Smask smask. Det är kul att se hur hon målmedvetet men fumligt kan gripa en leksak, rotera och vända på den med sina händer, och sen föra favoritsidan av leksaken mot munnen.

Sen får vi inte glömma alla ljud Ebba gör. Hon har ganska länge jollrat och skrattat, men nytt för senaste veckan är att hon tjuter och piper väldigt högt och ljudligt. Mest när hon är lite uttråkad eller missnöjd. Men även för att hon verkar förtjust i att pipa och tjuta. Om man själv gör höga ljud som i skalor typ oh-oh-oh-oh-oh-ooooo så skrattar hon och tjuter på sitt eget lilla vis tillbaka. Och om man härmar hennes ljud så låter hon än mer, helt klart ett försök till kommunikation. Däremot är hon väldigt tystlåten om det är folk kring henne. T.ex. satt hon förra veckan helt snällt och tyst i mitt knä en hel timme när det var möte i samfälligheten som vi bor i.

Roligast just nu är att gå upp och ner i trappor, speciellt om någon går bakom en. Då skrattar hon högt. Stora skratt har även framkallats av mina föräldras hund. Hon är även lite kittlig så man kan busas med att göra pruttar och kittla henne på skötbordet. Särskillt under hakan och i sidan av magen.

Hon är helt stadig nu, man behöver inte stödja nacken längre. Hon gillar att sitta upp och pallras ofta upp i hörnet av soffan. Att ligga på mage går bättre och bättre och nu kan hon ligga där en tio minuter innan det börjar protesteras. En gång, för tre veckor sen vände hon sig från mage till rygg. Sen dess har hon inte gjort någon ansats till att göra det igen. Däremot välter hon över och ligger halvt om halvt på sidan ibland men rullar snabbt tillbaka på rygg. Hennes lår pekar rakt ut i grodställning om hon ligger på rygg fortfarande, trots att det gått fem veckor sen vi blev av med Frejka-kudden. Kanske inte i lika skarp vinkel som innan, men helt klart pekar de utåt. Hon har även börjat få sitta med i sin barnstol vid bordet, uppstödd med dyna och med några leksaker framför henne så kan hon vara med när vi äter middag. Mycket skoj, även om många leksaker åker ner på golvet och måste plockas upp om och om igen.

Ja det var väl på det hela det. Fyller på med lite foton imorgon kanske. För nu är mamman trötter.

6 kommentarer:

Emma sa...

Vilken härlig läsning. Det här kommer du vara glad att du har skrivit ner om några år. Det händer så mycket så man glömmer lätt...;)

Frida sa...

Snodde iden från en blogg jag läser. Tänkte det kunde vara kul att notera hur livet ter sig :-)

Ingrid sa...

Roligt att du skrev minnesantecknigarna, så även vi andra kan läsa om Ebbas framsteg.
Det händer så mycket och fort, helt plötsligt kommer man inte ihåg alla skeendena under Ebbas första månader. Vad bra att du då har minnesanteckningarna.
Grattis Ebba på 4-månaders dagen. Kramar från mormor Ingrid.

Elin sa...

Åh vad roligt att vi också fick läsa om hur Ebba är och gör nu :) Ska nog skriva ned om Alvar på samma sätt, bra idé!

Frida sa...

Va kul att det fanns andra som gillade detta inlägget :-) är själv glad jag plitade ner det. Ska försöka göra det igen lite längre fram. :-)

Ulrika sa...

Jättekul att läsa! Ska bli så kul att träffa er igen på måndag! Kram, kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...